Keresés ebben a blogban

2013. június 28., péntek

Gyorsan mennek a napok

Olyan gyorsan nő most Istike. Hirtelen belenőtt minden ruhácskába, és már mindjárt ki is fogja nőni őket.... remélem kapunk még kölcsönbe cuccokat, mert eddig nagyon el voltunk kényeztetve, szinte csak egy-két saját ruhánk volt, az is ajándék, de venni nem sokat vettem. Na persze a végtelenségig nem lehet majd kölcsöncuccokban járni, mert gondolom előbb vagy utóbb lelassul a növekedés, és akkor majd utólérik egymást jobban a babák, és nehezebben tudunk kölcsönkapni. De még a 68-74es méretre remélem szerzünk rucikat. Most amúgy megint a rugdalózókat szeretem ráadni, volt egy időszak, amikor teljesen kisgatya és body mániás voltam, de mióta forog, és kúszni próbál...vagyis ilyen kukac szerűen pakolja a kis popóját, azóta úgy látom ezt kényelmesebb neki egy egyrészes ruhában - na persze a legjobb egy szál pelusban - de ahhoz kell az a csudajó idő!

Jövő héten pesten leszünk - na ilyenkor program dömping van, mindenkivel talizni szeretnénk, és annyi programot próbálunk összehozni Istivel, és a kisbabás barátnőimmel, hogy minden napra jut valami, és jó, ha csak 1 féle program :). Már várom, tök jó lesz! Meg remélem az alvás is megint kicsit rendeződik otthon, mert itt balatonon továbbra is kel éjjel 1x szopizni. Kíváncsian várom, hogy ha hazamegyünk, akkor megint átalussza-e az éjjeleket? Ami nem lesz jó, az a péntek, amikor is lesz a könnycsatorna átfecskendezés :((((( - na attól félek, és remélem nem fogja rosszul viselni, de az tuti, hogy nagyon fog sírni, erre jobb ha felkészülök.

Egy éve ilyenkor már Istike a pocimban volt, csak még épp nem tudtam róla, hogy ott is fog maradni! Akkor mennyire vártam, hogy tartsunk már egy évvel előbbre, szülessen már meg, és tarthassam már a karjaimban. Most nem hajszolnám így az időt, élvezem minden percét ennek a csodás kisbabázós korszaknak - persze jövő ilyenkor is tündér lesz, ha majd rohangál Isti, de ki akarok használni minden pillanatot!

2013. június 26., szerda

Az alma

Úgy döntöttem döntsön Isti,és ha tetszik neki akkor ehet almát,ha nem, akkor még várunk. Attól hogy megeszik pár kanállal nem fog kevesebbet szopizni!
Tegnap volt az első etetés,ekkor a férjem fogta az ölében,ugy evett. Úgy tűnt tetszik neki, 3-4 kanál levet kapott. Ma egyedül etettem,betettem a hordozóba,és úgy adtam neki: hát egy élmény volt!!! Már az első kanálnál nagyra nyitott szájjal mosolygott,és jóízűen ette,és minden egyes kanállal ez volt, így megevett vagy 8 kanállal:))). Utána még szépen szopizott is. Szóval nem fogunk kapkodni, de ha ezt látom, hogy így ízlik neki, akkor miért ne???

Az esküvő tök jól sikerült szombaton. Nagyon buliztunk, Isti is jól el volt anyuval, és jól is aludt. A bébiőr nálam volt, ha éjjel felsírt vagyis hajnalban,akkor mentem át etetni - szóval működött! 

2013. június 21., péntek

5. házassági évforduló - végre hármasban!

Hány éve vártuk ezt? Hány éve szorult ilyenkor össze a gyomrom? De most a legboldogabbak vagyunk!!!!! Végre bem azon kesergünk majd,hogy de jó lenne egy babával, hanem Istivel ünneplünk:))))

Tegnap írtam hogy milyen rossz lesz,hogy vinni kell Istit az esküvőre szombaton ebben a melegben. DE a jófej nagyik már két tök jó megoldást is ajánlottak, így Istinek megint szuper dolga lesz:). "A" terv volt hogy Istit anyósomnál hagyjuk balcsin,és még éjjel visszamegyünk. Ez is tök jó,de ebben a melegben többször szopizik éjjel,meg ébred, így inkább a "B" terv lesz,hogy anyu eljön velünk. A szálloda közel van a helyszínhez,így este oda tudok menni szopiztatni és úgy lefektetni, éjjel meg ott leszek ha felkel. Persze adhattunk volna tápit is és akkor maradhatna balcsin, de ilyen melegben különösen kerülöm a tápszert,mert abban nincs úgy folyadék, vizet meg csak kicsiket iszik még Istike, és a lényeg, hogy a neki legjobb megoldást kell választani! Mindenesetre annyi tuti,hogy szuper dolgunk van két ilyen nagyival, meg egyáltalán a segítőkész családunkkal.

2013. június 20., csütörtök

Gyümölcsöt már is?!?!

Most délelőtt voltunk védőnőnél. Kicsit meglepett, de azt ajánlotta, hogy kezdjük el a gyümölcs evést. Először almalével, 1-2 kanállal, majd barackkal. Ha bejön Istinek, akkor mehet több szép lassan, amíg el nem jutunk egy egész almáig. Nem korai ez?! Ő azt mondta, hogy ki kell használni a friss gyümiket most, és örüljünk, meg így majd szép lassan lesz időnk hozzászokni mindenhez, és kikísérletezni a dolgokat. Én még azt gondoltam erre minimum van egy hónapunk! Még magam sem tudom mi legyen, ez váratlanul ért, várjak e még, vagy kezdjünk bele. Igazából szeretm a védőnőnket, eddig minidg nagyon jó tanácsokat adott, szóval emiatt hajlok affelé hogy hallgassak rá. De annyi biztos, hogy nem fogok rohanni vele... Amúgy napi egyszer, délután kell elkezdeni majd a kóstoltatást.

Nem is írtam, de tegnap visszamentünk Istivel a szemészetre. Sajnos továbbra is könnyes a szeme, és néha kicsit váladékos is. Előjegyzték könnycsatorna átmosásra, július 5-re. :((((((((((((((( - tudom, nem vészes a dolog, túl leszünk rajta, de azért akkor is, rossz hogy nem tudtuk megúszni :(. Úgyhogy majd 5-én rengeteg drukkot kérek szépen, hogy minden rendben menjen.

Meg is lettek a pajzsmirigy vérvétel eredményeim:
TSH 1,850 uIU/ML   0,400-4,200
T3 4,13 pmol/L 3,10-6,80
T4 12,92 pmol/L 12,00-22,00
ANTI-TPO  15,07 IU/mL 0,01-34,00
Egyszóval minden tökéletes!!!! Na most akkor kíváncsi vagyok mit fog Alföldi doki majd mondani, kell e az az l-thyroxin, mert az tény, hogy most szedem, és lehet hogy ennek köszönhetőek a szép értékek.

Hétvégén megint esküvőre megyünk. Már megőrülök, hogy pont ezen a nyáron minden hétvégére jut egy! Úgy volt hogy a hugom is jön velünk (mert vidéken lesz az esküvő), és ő vigyáz majd Istire közben. Sajnos azonban kivettek a hátából egy cisztát, és nem úgy gyógyul a seb ahogy kéne, szóval nem tud jönni - így kénytelenek leszünk Istit is vinni az esküvőre. Nem szívesen kínzom ezzel, de csak el lesz a babakocsiban....

2013. június 19., szerda

Dokiknál nosztalgiázás

Ma kora reggel a Bálint Analitikában kezdtem. Csináltattam tsh, t3, t4, anti-tpo vérvételt. Visszamegyek majd Alföldi dokihoz is az eredményekkel. Biztos mérges lesz,mert egész terhesség alatt nem voltam nála,nade ha Zeke doki megcsinálta nekem tbre,akkor minek is költöttem volna annyi pénzt még rá is. Jó lenne ha el lehetne hagyni az l-tyroxint! Persze majd az eredmények eldöntik. Utoljára még a hcg mérésekre rohangáltam ide tavaly,ugyanígy hőségben! Emlékeztek rám,mert anno együtt izgultak értem - jó érzés volt beszámolni Istikéről.

Most meg már itt ülök az orfiban Kiss Emeséhez várok. Őrület,egy nap két vérvétel! Régen az ilyesmi meg sem kottyant,meg az a rengeteg injekció sem...mit ki nem bír az ember szó és hang nélkül,csak sikerüljön. Hoztam fényképet ide Istiről, majd kikerül a falra,arra a falra amit mindig nézegettem,hogy majd egyszer remélem az én kicsikém is ott lehet! A BMCbe is vissza illene mennem majd egy fotóval...lehet egyszer majd ráveszem magam. Persze egy ilyen napot jól le kell szervezni,mert Istit nem akartam magammal cipelni,így leadtam Anyuhoz hogy vigyázzanak rá.

Délután ha még bírjuk akkor visszamegyek a szemészetre is, sajnos olyan könnyes,néha váladékos is Isti szeme. Szóval ma dokiknál töltjük a napot - de ez most más, más mint azokon a hosszú éveken keresztül...gondolom értitek mire gondolok!

2013. június 18., kedd

Forgómorgó

Itt vagyunk balcsin továbbra is, jó is ez ebben a hőségben. Aztán holnap irány Budapest sajnos...

Huh épp itt irogatok erre átfordult Isti most hátról hasra!!!olyan ügyes:)-mostmár ide-oda tud forogni! És mindez mind egy szál pelusban balcsin a teraszon történt! Hihetetlen hogy minden nap hogy fejlődik...nagyon büszke vagyok rá. Valahogy úgy érzem nekem ez a 3 hónapos körüli korszak lesz a kedvencem,na de majd meglátjuk. Annyi tuti,ilyen boldog nyaram még sosem volt.

Amúgy sokat nosztalgiázok,mert terhes lett egy barátnőm a 12.lombikból épp most! Ez utolsó utáni próbálkozás volt nekik,és úgy örülök hogy sikerrel jártak! Tavaly ilyenkor volt nekünk is az a bizonyos lombik,ugyanilyen hőség volt...néha elfog az az érzés,izgalom!

2013. június 16., vasárnap

Átfordult!!!

Ma délelőtt átfordult Istike! Azt gondoltam hátról hasra fog először forogni,mert úgy már az oldaláig mindig eljut,erre ma meglepett minket és átfordult hasról hátra. Épp egy szál pelusban volt a teraszon a kanapén,és hirtelen megfordult:))))-tök ügyi! Azóta újra nem csinálta még,de majd ráérez.

Tegnap adtam először vizet inni Istinek. Tudom ez egy olyan kérdés,ami megosztja az embereket,van aki szerint a szopi elég,de olyan meleg van,és én úgy láttam jól esett neki pár korty 2 szopi között! Cumisüvegből kapta. Gondolkozom egy ilyen csőrös itató poháron,de lehet hogy maradok a cumisnál.

Éjjel végre egész jól aludt itt balcsin is. Fél6kor kelt enni,de visszaaludt utána f10-ig:). Ehhez mondjuk lehet hogy az kellett,hogy este a nagyija szépen lefárasztotta egy kis játékkal!

Megkaptuk kölcsönbe az adamo hintát! Nagyon bejön,hatalmasakat alszik benne Istike,és nagyon jó szellős is ebben a nagy melegben.

2013. június 14., péntek

Két kézzel nyúl a tárgyakért

Szerdán hazajöttünk balcsiról. Már lehet itthon lakni - levonult a hatalmas árhullám. Végre jókat alszunk, Isti itthon továbbra is jó alvó, csak balcsira tartogatja ezekt az éjjeli keléseket. Bárcsak megfejteném hogy mi az ok?!
Persze most, hogy itthon vagyunk kitört a kánikula. Megyünk is vissza Balatonra holnap, de ma még este megyünk a sógorom 30. szülinapjára. Én is megyek, jó kis buli lesz biztosan! Istire anyósom fog vigyázni, itt alszik majd nálunk, tök rendes tőle, hogy ezt bevállalta, pedig már majdnem úgy volt, hogy nem megyek, mert nem lesz ki Istivel legyen. Vihetném is magammal, de nem olyan jópofa azért neki ennyi mebr közt lenni, így viszont nyugodtan maradhatok majd, hiszenők itthon alszanak. Egyedül a holnapi reggeli kelés miatt nem lehet nagyon kimaradni, mert másnap helyt kell állni - de jól is van ez így. Az ilyen programokon mindig tök jól érzem magam, és nagyon várom őket de aztán a vége felé már alig várom, hogy hazaérjek az én Kicsikémhez :)))

Szuper ez a jó idő, de ilyenkor kicsit nehézkes az öltöztetés abból a szempontból, hogy nagyon észnél kell lenni, nehogy valami légkondizott boltban megfázzon Isti. Mert kint nagyon meleg van, és az rendben van, hogy a kocsiban odafigyelek, és a légkondit 25-26 fokon járatom, de máshol nem figyelnek oda! És akkor kell ráadni valamit ha bemegyünk ilyen helyekre. De ezt leszámítva viszont szuper, hogy alig kell ruha, végre lehet mezítláb lenni - és ez nagyon tetszik neki. Imád így lenni, de a legjobban a pelenka nélküli létet szereti - na persze ebből nem sok jut neki sajnos egyenlőre.

Egyre ügyesebben tartja magát hason Isti, már egyáltalán nem hord ki semmere sem a jobb keze, gyönyörűen könyököl. És kezdi élvezni is ezt a pózt, már így is vigyorog, nézelődik. Hamarosan forogni is fog biztosan - őrület, hogy hogy rohan az idő. Teljesen kinőtte az 56-os ruhákat, mosom ki és pakolom el őket - és ezennel átállunk a 62-esre, kíváncsi vagyok az meddig lesz jó rá. Ami mostanában a legnagyobb fejlődés, az az, hogy a tárgyakat már két kézzel fogja meg, és persze a szájába akar tenni mindent.

2013. június 10., hétfő

Továbbra is Balcsin az árvíz miatt

Tavaly ilyenkor már nyomtam a hormon injekciókat, benne voltunk abban a lombikban, ami meghozta nekünk Istikét!!!!Hihetetlen, hogy egy éve már....mennyi minden történt azóta. Most visszaolvastam az akkori bejegyzéseimet - mintha teljesen más ember lennék, mintha kicseréltek volna minket, és már olyan messzinek tűnik ez az egész - de persze azért bennünk vannak azok az élmények is. Olyan jó hogy most itt van velünk Isti!!!!!!!!!!!!!!

Továbbra is balcsin vagyunk. Egyenlőre nem tudtunk hazamenni az árvíz miatt, de ma még egész szép időnk is volt, csak most kezdett el esni. Fáradt vagyok viszont, nem tudom már miért de nem megy itt az alvás, ma is felkelt Isti hármonegyed 5kor egy evésre. Olyan fura, hogy Pesten nem ez van, nem értem. Ami viszont tök jó, hogy itt itt vannak a nagyik, és tök sokat segítenek - szóval ilyen szempontból könnyebb itt az élet.

Szombaton voltunk legény, lánybúcsún. Tesóm vigyázott Istire, így én is el tudtam menni, na persze éjfél felé már otthon voltam, de azért jót dumáltunk a lányokkal. A férjem viszont szokás szerint nagyon belehúzott, ő reggel fél7kor jött haza, miután már hivogattam, hogy mégis merre. Az idegesítő ebben nem is az, hogy eddig el volt, hanem, hogy mint kiderült csak ő meg egy másik srác maradtak eddig, a többiek mind hazamentek 3-4 felé. Nem értem miért kell neki mindig a legtovább maradnia? Arra sosem gondolom, hogy másnap vezetnie kell, a kocsiban a kis családjával...nem is engedtem, hogy ő vezessen vissza, inkább én vezettem helyette. Aztán mikor leértünk közölte, hogy ő áthív pár barátot, mert bejelentkeztek - na ezen kiakadtam, és jól megmondtam neki a magamét, pedig addig egészen vosszafogtam magam. De azért nehogy már!!!!!!!!! Mégis hogy gondolja? Ő bulizik reggelik, leviteti magát balcsira velem, mert vezetni sem képes, majd még vendégeket hív a nyakamra?! Na neeeeeeeeeeeeeee Szerinte amúgy olyan könnyű a gyerekkel, egyetlen dolog amit nem szeret a fürdetés - aztán rávilágítottam, hogy talán azért, mert ez az egyetlen a nap során amit neki kell csinálnia, ha itthon van. Nyilván a babusgatás, játszás az könnyű....na amúgy nem mintha nehéz lenne Istivel - vele tényleg könnyű, olyan jófiú. Nem is mérgelődök, már megszoktam, az ilyen bulik sosem végződhetnek vita nélkül, akkor sem, ha annyira igyekszem.

Isti szeme viszont nem az igazi továbbra sem. Pont amikor a szemészeten voltunk akkor éppen valahogy nem könnyezet annyira, de azóta is folyamatosan van könnyezés, és kis váladék is néha. Szóval vissza kell menni majd vele.

A bukásba beletörődök, bár szerintem javult sokat - igyekszem betartani a sok jótanácsot, és használtuk a gastrotusst is. Most azt mondjuk kicsit megelégeltem, mert azóta mióta szedi 3 naponta kakil csak Isti - és ez nem hiszem hogy jó. Szóval befejeztük. Egyre mindenképp jó volt: ezt kanállal kell neki beadni ugye, és érdekes volt látni, hogy az elején kiköpködte, de mosatnra olyan ügyesen megtanulta megenni kanálról :) - szóval menni fog ez majd almával és a többi finomsággal is.

Még nem is írtam: vettem egy szuper etetőszéket! Chicco Polly - használtam 12 ezerért lecsaptam rá, az új ára 42 ezer, szóval jó business volt. Tök cuki lesz majd benne, ha eljön az ideje. Már úgy vűrom, hogy ott üljön majd köztünk az asztalnál :).


2013. június 5., szerda

Szoptatás

Mostanában már mindig félek,ha jön a szopi,mert annak bukás a vége. Egy kivétel van,éjjel,vagyis reggel, amikor nyugodtan,még csukodt szemmel szopizik,majd ha elég abbahagyja és nyújtózik egyet és már alszik is. A többi alkalomnál amikor napközben szopizik,hallom is hogy hatalmasakat kortyol,tehát nagyon mohón eszik - itt mindig az a vége,hogy büfinèl min. 1 de van hogy 2 textilpelus telemegy, Gastrtuss ide vagy oda. Szerintem a fő ok az lehet,hogy erősen szív,és a tejcsim meg nagyon spriccel,így nagyon gyorsan eszik. Azért gondolom ezt,mert ugyan van kis bukás akkor is ha lefejt tejet eszik, de a cumisüvegnél lassaban végez,egyenletesebben eszik és kevesebbet bukik. Sajnos mostanában már többször az volt, hogy olyan sokat bukott cicis evés után, hogy hamar éhes lett,és még akkor nem volt elég tej, így tápszert kapott! Persze ez nem tragédia, nem is ez a lényeg - de olyan jó lenne ha elmúlna. Tudom, majd ha felül, akkor elmulik majd...de az még sok hónap! És a dokinéni meg azt mondta,hogy ha nem segít a gastrotuss,akkor valami gyógyszert akar adni! Én azt nem akarom! De akkor mit csináljak? Fejjem a tejet és többnyire úgy etessem? Ez azért elég időrabló, de persze kivitelezhető, ha ez kell, és lehet hogy legalább a 11 és a 2-3 körüli szopinál lehetne így - akkor van a legtöbb bukás. Ilyenkor ugyanis nem elég hogy gyorsan eszik, mohón kortyol, de még nézelődik is eközben, szóval elég rossz kombináció.....
Lehet hogy most teszek egy ilyen próbát, meglátjuk mi lesz!

Alvás: most balcsin megint fél5kor kelt enni, pedig Pesten 8-ig megy az alvás! Mostmár sötét is van, vettünk ikeás rolókat, szóval nem tudom mi az oka?!?! Még egy dolog lehet: f5kor csak kicsit nyökögött,de itt balcsin papírfalak vannak, bőven meghallom és ébredek - otthon ezt az angelcare még nem jelzi!

Budai Gyermekkórház szemészet

Ma elmentük a szemészetre,úgy gondoltuk minek halogassuk,illetve apósom is megkérdezte egy gyerekorvos ismerőst,és megnyugtató volt,hogy nem nagy ügy ez,és meg kell csináltatni. 
Nagyon kultúrált hely ez a gyerekkórház,alig kellett várnunk,és egy kedves dokinőt fogtunk ki. Megnézte Istikét,azt mondta nem vészes a szitu,ez csak szűkület,és abból sem a durvább fajta. Egyenlőre masszírozzam,és ha nagyon váladékozna,akkor menjünk vissza,de szerinte meg fog oldódni magától! Szóval most nincs átmosás,hanem masszázs van,ebből szépen megmutatta hogy is kell csinálni.

Ma vettem egy tök jó Chicco Polly etetőszéket 12ezerért használtan. Az új ára 42ezer,szóval most nagyon örülök! Istikét várja,ha majd jön a hamizás:))

Most indultunk el balcsira. Holnaptól kiköltöztetnek a lakóparkunkból az árvíz miatt!

2013. június 4., kedd

Könnycsatorna elzáródás, átmosás - hasznos infók a netről

Összeszedtem pár cikket a könnycsatorna problémával kapcsolatosan, hátha egyszer még hasznos lehet majd valakinek - most meg persze nekünk is az. Nos, a második cikk, amit a szemészorvossal írtak, eléggé meggyőző abban, hogy nem szabad halogatni ezt a dolgot, és ha rosszul is hangzik túl kell esnünk rajta!


Könnycsatorna elzáródás


Mi az a könnycsatorna elzáródás?


A könnycsatorna elzáródás kifejezés nem teljesen takarja a valóságot, mivel itt nem elzáródásról van szó, hanem arról, hogy nem nyílik meg időben a könnycsatorna.
A könnyrendszer egyszerű anatómiája
A könny a felső szemhéj külső felső széle felett található könnymirigyben termelődik és a szemhéjakon lévő könnypontokon át jut a könnycsatornába és onnan az orrüregbe. (Ha sírunk, akkor az orrunkat is fújjuk, mivel a könny odajut.) A könnycsatorna alsó részén van egy hártya, billentyű, ami lefelé engedi a könny orrba jutását, de visszafelé megakadályozza, hogy orrfújásnál váladék kerüljön a szembe. Ez a hártya, a születésnél magától megnyílik, de sok esetben zárva marad és csak később nyílik meg. Ekkor beszélünk könnycsatorna elzáródásról.





Mi a tünete?


A babának mindig könnyes a szeme és a szeme ”sarkát” kicsípi a könny. Ez azért van, mert a csatorna alja zárt, a csatorna megtelik könnyel, a többi könny pedig kicsordul a szemhéjszélen, akárcsak egy eltömődött ereszcsatornánál. Ha egy baktérium arra kószál, akkor a pangó könny befertőződhet. Ilyenkor váladékos is lesz a szem. Tehát a könnycsatorna elzáródás vezető tünete a könnyezés. Ha a könnyezés folyamatos, akkor a könnycsatorna biztosan elzárt.


Hogyan kell kezelni otthon?
Csepegtetés
Az újszülöttek a kórházból már gyakran úgy mennek haza, hogy antibiotikum cseppet írnak fel számukra. Antibiotikum szemcseppet akkor kell cseppenteni, ha a szem nagyon váladékos, a letörölt váladék fél-egy óra múlva újból keletkezik, színe sárgászöld, és esetleg a kötőhártya is piros. Szteroid tartalmú cseppet használni felesleges és veszélyes.

Kevés váladék képződhet attól is, hogy a pangó könny besűrüsödik. Ez  csak olyan, mint a „csipa”, de reggelre összeragaszthatja a szempillákat. Ilyen esetben nem kell antibiotikum cseppet használni, hanem elég forralt, lehűtött vízzel letörölni a váladékot. Sokan kérdezik, hogy a váladékot honnan-merre kell letörölni. A törlés iránya teljesen mindegy.




A könnycsatorna masszírozása
A könnycsatorna masszírozásakor az ujjunk begyét a belső szemzug alatti gödröcskébe nyomjuk, majd az orral párhuzamosan lefelé húzzuk. Ez arra jó, hogy a könnycsatornában pangó könnyet, váladékot az orr felé préseljük.
A  masszírozást naponta négyszer-ötször érdemes végezni addig, amíg nem múlik el a könnyezés.


Szondázás, könnycsatorna átmosás
Abban az esetben, ha a könnyezés nem múlik el a masszírozástól, akkor szondázással lehet megnyitni az elzáródást. Arról, hogy ezt mikor kell elvégezni, kis hazánkban megoszlanak a nézetek. A fejlett világ nagy részén 1 éves korig várnak, hogy spontán megnyíljon a könnycsatorna. Ha ez mégsem következik be, akkor altatásban elvégzik a könnyút megnyitását.
Nekem az a tapasztalatom, hogy ha a baba fél éves koráig nem nyílik meg a könnycsatorna, akkor már elég kevés az esély erre. Ha csak könnyezés áll fenn és a szem nem váladékos, akkor javaslom a szülőknek, ha addig nem próbálták a masszírozást, hogy próbálják meg, hátha segít. A szondázással még így is lehet várni 8-10 hónapos korig. A szondázással megnyitott könnycsatorna többet nem záródik el. A membrán nyitva marad.

Ha folyamatosan váladékos a szem, akkor a könnycsatorna fala állandóan gyulladt. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a szondázás után újból összetapad a gyulladt könnycsatorna fala. Ilyenkor a könnyezéses panaszok akkor is fennállhatnak, ha a könnycsatorna alul nyitott. Ezért érdemes a szondázást olyan állapotban végezni, amikor nincs masszív váladékozás.

A szondázás során a baba fejét rögzíteni kell, mi lepedőbe is „becsomagoljuk”. Szemébe érzéstelenítő cseppet cseppentünk, majd a könnyponton át egy gömbölyű végű szondát, tehát nem tűt, vezetünk be a könnycsatornába, ami megnyitja az alsó membránt. Ezen a szondán keresztül folyadékot is fecskendezhetünk a könnyjáratba, ezért úgy is nevezik a beavatkozást, hogy könnycsatorna átmosás. Az egész beavatkozás néhány másodperc és utána a babák általában könnyen megnyugtathatók.

Gyakori kérdés, hogy fáj-e a szondázás. Ez nem fájdalmas, csak inkább furcsa, ijesztő. (Felnőtteknél is gyakran végzett beavatkozás.) Azok a babák, akik nem sírnak attól, hogy lefektetjük és „becsomagoljuk” őket, gyakran a szondázástól sem sírnak

A második cikk a szemészorvossal:

Könnyes problémák
Magyarországon jó néhány gyermeknél születése után nem sokkal derül ki, hogy könnycsatorna elzáródása van. Ezzel a problémával érdemes időben szakemberhez fordulni, hogy a későbbi kellemetlenségeket elkerüljük.
A könnycsatorna elzáródás kialakulásáról és kezeléséről Dr. Sényi Katalint, a Gyermek szemészeti klinika főorvos asszonyát kérdeztük, aki hosszú évek óta minden percét a kis betegeknek szenteli.

Főorvos asszony, hogyan tudja egy kezdő szülő felismerni, hogy könnycsatorna elzáródása van a kicsinek?

A könnycsatorna egy vékony kis csatorna, amelyik bevezet az orrba. A könnycsatorna elzáródás már egész pici - akár egy-két hetes - korban jelentkezhet.
Ennek tünete lehet, ha a gyermek szemében megáll a könny, reggel alvás után csipásodik vagy váladékozik.
Az is intő jel lehet, ha a szülő azt veszi észre, hogy gyermeke szeme hol becsipásodik, hol letisztul, s hiába használnak bármilyen antibiotikumos szemcseppet, amelynek hatásaként átmenetileg le is tisztul a gyulladás, de utána ismét visszatér.
Ha ez a folyamat kéthónapos korig folyamatosan vissza - visszatér, akkor nagy valószínűséggel könnycsatorna elzáródás van a háttérben.
Ebben az esetben mit tehet a szülő?

Ilyenkor az a teendő, hogy minél hamarabb, legkésőbb 2-3 hónapos korban eljusson a kicsi szemorvoshoz, ahol a könnycsatornát átfecskendezzük, kimossuk a könnycsatornából a váladékot, illetve az elzáródást megszüntetjük.
Hogyan kell elképzelni egy ilyen beavatkozást?
Az orvos a meglévő könnycsatornába óvatosan bevezet egy szondát, ez a szonda, szépen végighalad a csatorna mentén. A szondában lévő folyadékot - ami egyébként azonos a könnyel -, csak abban az esetben kell kicsit erőteljesebben megnyomni, amikor akadályt érez. A folyadék nyitja meg a billentyűt, vagy az elzáródás helyét.
Kell ettől tartani, indokolt-e a szülők félelme?
Ez a beavatkozás nem okoz sérülést, nem kell tőle félni. A könnycsatorna átjárhatóvá tétele tulajdonképpen egy fiziológiás folyamat. Hasonlatos az orrtisztításhoz.
A könnycsatorna átmosása után a szülőnek otthon mi a feladata?
Mintegy két - három napig tart, amíg a maradék váladék eltávozik, ezért a szülőnek ezt a maradék váladékot kell letisztítania. A szemhéj szélet lágy, gyorsan felszívódó krémmel be kell kenni (ez lehet szemkenőcs, vagy popsikrém is), de vigyázni kell arra, hogy a krém ne kerüljön a szembe. Az a fontos, hogy a bőr regenerálódjon, mert ha a bőr sebes, akkor megint több könnye termelődik a kicsinek, és ez a folyamat nem tud leállni. Három nap alatt azonban ennek le kell tisztulnia.
A szülők nagy gyakorlattal rendelkeznek orrszívás terén, sokszor javasoljuk az is, hogy a könnycsatorna átmosás után egy kis orrszívózással tisztítsák meg az orr felé azt a leürülő váladékot, ami még a könnycsatornából az orrba jutott.
Később, idősebb korban, hogyha az orr nyálkahártya beduzzad, ödéma keletkezik, de ez nem azt jelenti, hogy visszatért a könnycsatorna gyulladás.
Jó tudni, hogy nátha esetén kevésbé tud levezetődni a könny, ezért jobban csillog a gyermek szeme. Ilyenkor gyakran meg is mérik a lázát.
Visszatérhet a könnycsatorna elzáródás?
Abban az esetben, ha erős vírusfertőzést kap a kicsi. A herpesz vírus az, ami erős könnycsatorna gyulladást és hegesedést tud okozni. Ez valóban be tud terjedni a könnycsatornába, de egyébként a 2-3 hónapos korban történő első átmosás után nem szokott kiújulni.
Lehet a kicsinek a könnycsatorna elzáródástól maradandó szemkárosodása?
Ez a probléma nem függ össze a látásromlással, és nem jelenti azt, hogy akinek könnycsatorna elzáródása van, annak rossz lesz a szeme, illetve a látása.
A könnycsatorna szűkületre való hajlam öröklődhető-e?
Igen, van ilyen hajlam, a szűkebb lejárat örökölhető.
Hány gyereket érint ez Önöknél a Klinikán?
A klinikán a rendelésünk 15-20 százalékát teszi ki az ilyen problémás eset. Itt rengetegen vannak, hisz a gyermekorvosok ide küldik a gyermekeket. Sajnos hosszú a várakozási időt, és emiatt létrehoztunk pelenkázó helyiséget, s van lehetőség a kisbabák szoptatására is.
Arról, hogy Magyarországon a született gyermekekből hányat érint a könnycsatorna elzáródás, a gyermekorvosok rendelkezhetnek korrekt adatokkal.
Lehet-e masszírozni, vagy másféle módszerrel mechanikai hatást gyakorolni a szem környékére könnycsatorna elzáródás esetén?
A mechanikai behatás ilyenkor az összegyülemlett váladékot egy kicsit kipréseli. Ha a váladékozás gyulladást okoz, akkor azt csökkenti, viszont masszírozást ritkán szoktam ajánlani, mert sok szülő nem mer odanyúlni gyermeke szeméhez, és így nem biztos, hogy jó hatásfokú lenne maga a művelet.
És az antibiotikum segíthet?
A gyermek nem attól fog meggyógyulni, hogy mindenféle antibiotikumot kipróbál a szülő.
Amikor a gyerekorvos látja, hogy ismételten visszatér a gyulladás, és nem a szeme fehérje piros, akkor abba kell hagyni az antibiotikum kezelést, és a könnycsatorna tisztítását kell elvégezni.
Mikor lehetséges és indokolt a könnycsatorna átmosást elvégezni?
Egy-két hetes gyermeknél már észre lehet venni, de a beavatkozást csak akkor végezzük el, ha krónikus duzzanat alakul ki. Van olyan, akinél az elzáródást következtében az elzáródás fölötti részben összegyűlik a genny meg a váladék, és megduzzad. Ezt úgy hívjuk, hogy akkut könnycsatorna gyulladás. Ebben az esetben elvégezzük a beavatkozást akár öt napos baba esetén is, de az esetek 80-90 százalékában ez első-második héten még nincs ez a tünet, mert még olyan kevés a könnyük, hogy elpárolog, még akkor is, ha nem vezetődik le.
Az újszülöttek könny nélkül sírnak. Érzelmi sírása nincs, csak sír, sír, de nem könnyezik intenzíven.
Egyébként a beavatkozás két és három hónapos kor körül javasolt, de négyhónapos korig meg kellene csinálni, mert minél tovább áll fent ez a probléma, annál inkább hegesedik ez a terület, és annál többször kell megismételni annak érdekében, hogy fenntartsuk a járatot.
Mi történik akkor, ha a szülők idősebb korra hagyják a beavatkozást?
Van olyan gyermek, akinél egy éves korig várnak, mert a szülők úgy gondolják, hogy majd elmúlik, de ezekben az esetekben menthetetlenül háromszor - négyszer át kell mosni a könnycsatornát ahhoz, hogy megmaradjon a járat, mert egy pici vérzés következtében a trombociták visszaépítitik a csatornát, vagy az akadályt. Természetesen fiatalabb korban ennek csekélyebb az esélye.
Külföldön általában - financiális okokból - egy éves korig szokták halasztgatni a könnycsatorna elzáródás megoldását. Ezt már altatásos műtétel oldják meg. Ilyenkor egy vékony műanyag szondát vezetnek be a könnycsatornába, és bent hagyják egy hétig, hogy az ne záródjon újra vissza, majd egy hét elteltével eltávolítják a vezető szálat, és akkor megmarad a könnycsatorna. Mi is végzünk ilyen beavatkozást az elhanyagolt esetekben.

Árvíz

Hihetelen micsoda időjárás van idén! Márciusban rengeteg hó,áprilisban nyár, júniusban eső-eső-eső és hatalmas árvíz.... Nekünk ki kell költözni otthonról,mert várhatóan lekapcsolják a vizet és villanyt. Holnap lemenekülünk balcsira. Ma még homokzsákolás,és a tároló kipakolása...reméljük nem lesz olyan durva a helyzet,mint ahogy jósolják!

Isti egy hősként viselte az oltást,mégcsak nem is sírt!!!olyan cuki:)))
Bejelentettem,vagyis megpróbáltam a szemészetre. Nem adnak időpontot,oda kell menni és kész. Lehet holnap délelőtt elviszem,de legkésőbb jövő héten! A doktornőnk a Buda Gyermekkórházat ajánlotta!

2013. június 3., hétfő

Programozós hétvége

Nagyon jó volt a hétvégénk. Itthon maradtunk Pesten, de nem is baj. 
Pénteken délután fórumos barátnőkkel volt találkozó. Voltunk vagy 10-15en, és hihtetetlen, de már majdnem mind kisbabával jöttünk. Amikor 3 éve megismerkedtünk akkor még senkinek sem volt babája, és most meg!!!!!!!!! Ez olyan jó, és olyan bíztató, szóval egyszer minenkinek aki szeretné lesz babája, így vagy úgy, de lesz - ezt persze egy éve még én sem akartam elhinni, pedig júniusban lettem terhes Istikével!!!!!
Este mondjuk a férjecském elment bulizni a barátokkal, de csodák csodájára egészen beszámítható állapotban ért haza, és akkor amikorra ígérte magát, szóval ez nagyon jó volt így.
Szombaton voltunk ebédelni a Liszt Ferenc téren Istivel, utána meg elmentünk az exittheroom nevű helyre, amikor 1 óra alatt kódokat kell megfejeteni, és úgy kell kijutni egy lakásból. Isti igazi jó gyerek volt, magamra volt kötve a close-kendőben, és végig alukálta az egészet. Én meg teljesen kikapcsolódtam, nagyon élveztük. Hihetetlen, hogy minden programot meg lehet vele csinálni, és ő olyan jól érzi magát, mosolyog, és boldog kisfiú.... Délután még ez után átmentünk barátokhoz, ahol bográcsoztunk, és egészen este 10ig ott voltunk, akkor jöttünk haza.
Vasárnap családi ebéden voltunk, utána meg délután itthon hármasban.

Holnap oltás, és dokinéni!!! Remélem minden rendben lesz, és most is jól fogja viselni Istike a dolgokat... utána sajnos temetésre megyünk, mert meghalt Isti dédnagypapája, férjem nagypapája. Ő már nem ismerhette meg a dédunokáját sajnos :((((((((((((((((((