Keresés ebben a blogban

2016. május 4., szerda

Képek

Mivel alig van időm élmenybeszámolót írni, így inkább pár fotó: 
annyit muszáj írnom, hogy hihetetlenül extra élmény azt figyelni, ahogy egymással "beszélgetnek" a babyk, mosolyognak és gagyognak egymásnak!!!! Ez az ikres élet egyik csodája:)









Megmaradt gyógyszerek

és akkor még mindig a megmaradt gyógyszerek:

6 doboz clexane 0,4-es
3 doboz clexane 0,2-es
2,5 doboz clexane 0,8-as

Ezek 2017/06, és 2018/07-es lejáratúak.

Crinone 10 darab, teljes doboz

Valakit esetleg érdekelne a dolog? Akkor írjon nekem kteszterbarbara@gmail.com-ra!


Szétnyílt hasizom - rectus diastasis

Mióta is ígérgetem, hogy megírom ezt a bejegyzést a szétnyílt hasizomról....egyszerűen tényleg semmire nincs időm. Pedig úgy örültem, hogy sokan olvastátok a legutóbbi bejegyzésemet is! De most nekiültem, és megírom...vagyis, Anna éppen elkezdett sírni, szóval kis szünet, de ma akkor is befejezem!

Szóval én Istivel való terhességem során, illetve utána sem hallottam soha a szétnyílt hasizom fogalmáról. Mondjuk, akkor szükségem sem volt erre. Most már a terhesség során az ikres fórumon többen is mondogatták ezt, így kb képben voltam, hogy mit is jelent. Márpedig erről mindenkinek képben kellene lennie!!!! Ezért is akartam ennek egy külön bejegyzést csinálni. Ugyanis történt egy barátnőmmel, hogy ő sem hallott erről, és elkezdett komolyabban edzeni, hogy végre leolvassza magáról a plusz kilókat. Mondja nekem, hogy hiába edzek, egyre rosszabb a hasam, egyre nagyobb, pedig fogyok is. Nekem rögtön eszembe jutott, amiket a szétnyílt hasizomról olvastam, és mondtam neki ezeket, ő persze nem tudott erről. Kiderült, hogy bizony nagyon-nagyon szét van nyílva szegénynek a hasizma, és a sok torna nemhogy segített volna, hanem épphogy rontott rajta! Ezért kell képben lenni, mert ha nyitva van, akkor bizony nem mindegy, hogy az ember hogy és mit sportol, nehogy még rontson is a helyzetén. Amúgy nem tudom hogy az én szemem állt e rá erre jobban, vagy mostanában tényleg néha lehet erről olvasni, de pár helyen már szembejött a téma. Szerintem a dokiknak, vagy a védőnőnek, vagy valakinek azért el kéne mondania az anyukáknak, hogy ez bizony elég gyakran előfordul, és hogy figyeljenek oda rá.

Hogy mi is ez?
"A magyarázatot az egyenes hasizommal kell kezdenünk, mely a bordák külső felszínén ered és a szeméremcsonton tapad. Az egyenes hasizomból (rectus abdominis – az ábrán 4 részre osztva) kettő van, közötte pedig rugalmas kötőszövet (linea alba) van. A terhesség során (vagy erős túlsúly miatt) a hasunk növekszik, így a függőlegesen elhelyezkedő kötőszövet függőleges irányban nyúlik, vízszintes irányban tágul.
10833643 10205214404297428 1436139274 n

Az esetek 90 százalékában szakad a kötőszövet és rés keletkezik a két izom között. Fontos hogy nem az izom szakad hanem „csak" a kötőszövet! 1 ujjnyi szétnyílás még nem gond, mert akkor még minden funkcióját el tudja látni a hasizom (hogy milyen funkciói is vannak? Csak néhány a sok közül: A hasizom dolgozik ha futsz, ha lélegzel, ha a kezedet emeled, ha előre vagy hátra hajolsz, tüsszentesz, pisilsz stb.) 2-3 ujjnyi szétnyílással már érdemes foglalkozni és speciális gyakorlatokkal erősíteni a has és a törzs izmait, mert így olyan komolyabb problémák előzhetőek meg, mint a sérv, az inkontinencia, vagy a derékfájás. A speciálisan erre a célra szolgáló gyakorlatokkal pár hét alatt visszamehet 1 ujjnyira a szétnyílás. Fontos tudni hogy ha egyszer már szétnyílt akkor az nem záródik vissza teljesen, 1 szűk ujjnyi rés mindig marad, de ez nem okoz problémát. 
Ha az hasizom sérül – akár szétnyílik, akár csak fokozottan megnyúlik – sajnos nem tudja ellátni ezt a támasztó feladatot, amely megnehezíti az anyukák életét, hiszen a várandósságnál is nagyobb terhet ró a testre a szülés utáni időszak, például amikor a babát emelgetjük ki-be a kiságyból. Amíg nincs probléma, észre sem vesszük, milyen gyakran dolgozik a hasizom ;) A fokozott terhelés miatt azonban komoly betegségek is kialakulhatnak (pl.: sérv, inkontinencia), melyek mellett az esztétikai szempontok eltörpülnek.
Azonban ha megtanuljuk helyesen használni az izmainkat, illetve megfelelő gyakorlatok segítségével megerősítjük őket, akkor az izmok közötti rés minimálisra csökkenthető, így újra tökéletesen funkcionálhat."

Hogy állapítsuk meg, hogy szétnyílt-e a hasizmunk?

Egyszerűen ellenőrizhető, hogy fennáll-e ez az állapot. Feküdjünk le hanyatt, a két lábunkat térdben húzzuk fel hajlítva, a talpainkat tegyük a talajra. Emeljük fel egyszerűen a fejünket, mint egy alap hasizomgyakorlat végzése közben és az egyik kezünket köldök tájékban úgy, hogy a tenyerünket lássuk, meg kell próbálni besüllyeszteni a hasunkba. Így lehet megállapítani, hogy megtörtént-e ez a kötőszöveti szétszakadás. Érdemes meghatározni, hogy hány ujjnyira van nyitva az egyenes hasizom, illetve köldöktől viszonyítva felfelé a mellkas irányába és lefelé a szeméremcsont felé is mekkora a szétnyílás folytonossága.
Az, hogy kialakult a rectus diastasis, teljesen független attól, hogy mennyire volt edzett vagy edzetlen a terhesség előtt a hasizom. Nincs rá statisztika és megelőzni sem lehet.

Na és akkor a személyes tapasztalatok: az ikerek után bő 3 ujjnyira nyílt szét a hasizmom köldöktől felfele és lefele is :(. A témában mindenki a loveyourbelly tanfolyamot javasolta, és beszéltem is a hölggyel aki tartja, de ő azt mondta, hogy majd 12.hét után hívjam újra, addig várjak. De én nem szeretek várni, utálom, ha valami nincs rendben, és tenni szeretek érte, már ha lehet. Ajánlott egy barátnőm egy kedves gyógytornászt itt a közelben a kerületben, és hozzá mentem el 6. héten. Ő megmutatott egy gyakorlatsorozatot, amit azóta is minden nap, minden reggel megcsinálok. Ez akkor még 50 perc volt, most már 35-40 perc alatt megvagyok vele. Először brutál izomlázam volt tőle, mostmár annyira nincs, de azért érzem, hogy dolgoztam. A legnehezebb talán nem is a gyakorlatok elvégzése, hanem időt találni arra, hogy ezt megcsináljam. Mert három gyerek mellett abból van a legkevesebb. Emiatt korábban kelek, mondjuk a fejés miatt úgyis felébredek, és amíg mindenki alszik van egy kis időm magamra, és gyorsan, még hálóingben, álmosan a fejés után ledobom magam a matracra és csinálom. Csinálom, mert nagyon szeretném elkerülni a műtétet. Mert bizony ez a műtét fájdalmas, és elég nagy műtét, és jó nagy vágással is jár, csípőcsonttól csípőcsontig. Szóval motiváció az van! És most már 8 hét hasizmozás után elmondhatom, hogy köldöktől lefele teljesen visszazárt az izom, felfele még van 1 szűk ujjnyi rés. A köldöknél még kicsit több, mert sajnos egy kis köldöksérvem is van. Ha le tudnék dobni pár kilót akkor lassan kis túlzással persze látszanának a kockák a hasamon, mert komolyan nagyon jól megerősödtek az izmok:). A rossz az, hogy ez egy életre szól, ha nem is minden nap, de heti 3x-4x meg kell csinálni a gyakorlatokat, mert sajnos ez vissza tud nyílni. Szóval az biztos, hogy megéri tornázni, mert komoly eredményeket lehet elérni vele! Sajnos a bőr is meglehetősen kinyúlt az esetemben, de bízom benne, hogy azért jobb lesz az még, csak idő kell neki... - mostmár tudjátok, hogy az a kicsi időm is ami van reggel, az alvásomat beáldozva mire megy el: hasizmozásra. Fontos nagyon, hogy szakember mutassa meg, hogy milyen gyakorlatokat lehet és javasolt csinálni, mert ha nem így tesz az ember, akkor sokat árthat vele ha csak úgy belekezd valami tornába!