Keresés ebben a blogban

2013. december 26., csütörtök

Köhögés

Sajnos a teljes karácsonyi képhez idén hozzátartozik az is, hogy nem alszunk valami fényesen. A tegnap éjjel kifejezetten borzalmas volt. Isti fél4kor kelt fel a köhögésére. Istán átment, hogy majd most ő altatja el, hogy tudjak pihenni. Megitatta, és tápszerrel is megetette Istit, aki csak köhögött és köhögött, és annyira belehergelte magát, hogy áthozta István, ő nem tud mit csinálni. Megfogtam, próbáltam megnyugtatni, erre egyszercsak a telibehányt a mindenfélével amit megivott, a hajamtól a kislábujjamig tiszta hányás lettem, szegénykémet a köhögés nagyon felingerelte. Végül kimentünk vele kicsit a nappaliba játszani, hogy lenyugodjon, mert valahogy ha ébren van nem köhög. Csak éjjel van ez a köhögés, amikor fekszik, akkor valahogy letapad neki, vagy én nem tudom. Persze nappal is köhög picit, de azért az teljesen más. Fél 5 felé megpróbáltunk aludni, Istit is bevittük magunkhoz az ágyba. Talán fél 6 felé el is aludt, na ekkor jött Rupi, aki szintén hányt egyet - gondolom a karácsonyi velőscsont miatt. Erre persze megint felkelt Isti....... fél 7kor aludtunk vissza, és fél10ig tudtunk aludni.
Nem tetszik ez a köhögés mostmár. Ezért is vittem le 23-án a dokinkhoz mégegyszer, hogy megnyugodjak, de nem múlik el azóta sem. Pedig az orrából már szinte semmit sem lehet leszívni. Felhívtam ma a dokinkat, mondjon valamit. Felvette a telefont szerencsére! Azt mondta, hogy ő nem szokott komolyabb köptetőket adni, mert az ilyen pindurok úgysem tudják kiköpni amit ki kell, meg 23-án teljesen tiszta volt még mindene ahogy hallgatta. Azt ajánlotta vagyek Sinupret szirupot, vagyis cseppeket, ez ilyen gyógynövényes cucc, ezt kapja, meg Babyluf légzéskönnyítőt. És ami továbbra is a legfontosabb, hogy csöppentsek az orrába és szívjam, szívjam és szívjam - akkor is ha már nem sok minden jön. Szóval most így csinálunk, és kapja ezeket az új cseppeket is a Fenistil, Calcisimus, Cebion és orrsprayk mellé. Igazából nem mondanám azt rá, hogy beteg, mert nagyon jó kedvű, pörög és napközben keveset is köhög - de az éjjelek ijesztőek. Most persze Isti kipiheni magát a teraszon, már 3 órája alszik a friss levegőn. Ott persze egy köhhintés sem volt. Remélem mostmár hamarosan elmúlik ez az egész, és ma jót alszunk majd az éjjel. Este még megfürdetjük tengerisós, kakukkfüves vízben, az is segít állítólag - remélem utána nem lesz éjjel köhögés! Olyan jó lenne valami olyasmi, mint a felnőtteknek egy cukorka vagy ilyen, mert mi ilyenkor ha elszopogatunk egyet, lenyugszik a köhögési inger és kész - de persze babáknak ilyet még nem találtak ki....

5 megjegyzés:

  1. Éjjel szárazabb a levegő, amiatt (is) köhöghet. Érdemes párásítani betegség, köhögés idején a szobában. Nekünk Hauser (macis) hidegpárásítónk van.
    Érdemes még megemelni a matracot a fejénél, vagyis a rács és matrac közé egy kisebb törölközőt vagy plédet összehajtva berakni, így kicsit meg van emelve a feje, és nem folyik hátra a torkára a takony. Mert ok, hogy nem jön ki semmi az orrszívásnál, de hátrafele ettől még csurog(hat). Ezért is kell az orrszívás, ahogy a drnőtök mondta.
    Jobbulást.

    VálaszTörlés
  2. Én nem hiszek az orrszívásban, nem lehet annyit szívni, amennyit pl. te fújod az orrodat anélkül, hogy ne sértenénk a nyálkahártyát. Ráadásul a gyerekek utálják (az enyémek legalábbis nagyon), ordítanak, amitől csak újra telik az orruk. Éjszaka amúgy is ki áll neki porszívózni (nálunk mondjuk a tesók miatt sem annyira nyerő...) Ágy megemelés talán egészen piciknél működhet, az enyémek bejárják az ágyat, sokszor tesznek 180 fokos fordulatot is.
    Nem írt fel a doki éjszakára köhögés csillapítót (Sinecod), hogy tudjon éjjel aludni? Nálunk általában az ment, hogy éjjelre köhögés csillapító, nappalra valami köptető jellegű Sinupretet mi is használtuk.

    Amúgy nálunk is hasonló a helyzet, mindenki köhög, csak a nagyobbak már ACC-t kaphatnak. És 3 hete nem tudnak kivergődni, újra visszaestek, pedig tavaly egész tanévben nem voltak betegek.

    VálaszTörlés
  3. "Gratulálok" ha éjjel nem szívod az orrát. Te is szívod éjszaka ha taknyod-nyálad egybefolyik, nem? Akkor szegény gyereket/babát miért kínoztatod, csak azért, mert éjjel van és csendben kell lenni???

    Ha meg nem hiszel az orrszívásban, akkor jó kis következményei lesznek a gyerek arc- és melléküregében... Hurrááááááá.

    VálaszTörlés
  4. Nézd nekem a legnagyobb már 9 éves, a többi meg 7 és 5,5 és 8 hó, és még soha egyiknek sem volt semmi baja. Még gyulladt fülük sem volt. Csak alvás előtt szoktam kiszívni, a többinek nincs értelme. Ha megfigyeled a kicsi babák simán kitüsszögik, vagy ki is fújják, a nagyobbak már tudnak orrot fújni.

    Csak Magyarországon szokás porszívós orrszívózni, sehol máshol nem létezik.

    VálaszTörlés
  5. Jól megkaptad :-)))

    Én nappal fél óránként szívom Lottinak, éjjel pedig egyáltalán nem. Én hiszek az orrszi-porsziban, de éjjel szinte félálomban van, amikor felébred a saját szörcsögésére... nyilván nem fogom felkelteni... viszont nappal elképesztő. hogy mit szed ki az orrából ez a rémisztő masina. :-) én meg így gondolom! :-)

    VálaszTörlés