Keresés ebben a blogban

2012. november 22., csütörtök

24. hét:)))))))))

Elértük a 24. hetet. Innentől kezdve, ha megszületne egy baba, akkor már küzdenének érte is, hogy életben maradjon. Persze ekkor még nem túl jók az esélyek, de legalább van esély. Érdekes, ki találja ezt ki, hogy a 24. héttől van ez? Mindegy, nem készülök még szülni, sőőőőőőőőőőt, még 16 hétig készülök bent növesztgeni a kicsifiam, és szépen márciusban a kiírt dátum szerint megszülni.

"Az ultrahangképen egyre gömbölyűbbek, babásabbak a vonalai. Szaporán kortyolgatja a magzatvizet, amelynek hasznos összetevőit, főleg a cukrokat már képes hasznosítani a szervezete. Emésztőrendszere megkezdte a kiválasztást is, bele-belepisil a magzatvízbe. Ha most születne meg, koraszülöttnek számítana, és mindent megtennének, hogy életben maradjon. Szerencsére ez nagyon ritkán következik be."

A súlygyarapodásra azt írják, hogy ebben az időszakban heti átlagosan 500g. Na ez nálam meg is van, sajnos még kicsit több is...nem tudom mennyi lesz a vége, de igyekszem pedig odafigyelni. Egyenlőre 6,5 kg-t híztam azt hiszem.

Ezen a héten egy kedves barátnőmtől kaptam egy csomó terhes ruhát. Olyan szuper!!! Ő nemsokára szül, és nekem adott már most egy csomó dolgot, szóval most így hirtelen lett vagy 6db nadrágom :).

Volt nálunk az asztalos, megbeszéltük, hogy csináltatunk vele az előszobába egy szekrényt, és egy polcot a hálóba. Ha ezek meglesznek, akkor ki tudunk majd pakolni a jelenlegi dolgozószobából, és januárban pedig indulhat a festés....és csodaszép babaszobát varázsolunk. Egy barátnőm (tuti olvas minket, és itt is nagyon köszi!) olyan szuper tengerészes babaszoba képeket küldött, hogy teljesen odáig vagyok értük - ezekből rengeteg ötletet meríthetek majd. Meg a vaterán már licitáltam egy szuper matrózos macis fogasra :) - ha meg lesz, majd teszek fel képet!

Lassan kéne foglalkozni a karácsonyi ajándékokkal is. Már meg van pár embernek, de azért még van készülődni való. Meg szeretnék majd megint sok sütit sütni...na persze nem annyit mint tavaly. Akkor teljesen megszállott voltam. Azt hiszem, a pont karácsony előtti lombikos kudarcot abban éltam ki. De most boldog karácsony lesz - itt fog mozgolódni a pocimban Istvánka!

Tegnap voltam védőnőnél. Ő sem tudott sok hasznosat mondani a kézzsibbadással kapcsolatban. Annyi, hogy ma be kell dobnom hozzá egy vizeletet és megnézi, hogy nincs e benne fehérje. Bár szerinte kizárt, de azért menjünk biztosra!




4 megjegyzés:

  1. Naná, hogy olvaslak! Nagyon szívesen, és nemrég küldtem mégegy adag képet. Ezekben lesz már tengerész ifjúsági szoba is, úgyhogy Istike kamaszkoráig meg lehet tervezni a designt! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt nem kitalálják, hanem a 24. hét az a határ, amikor a szervei nagyon erős orvosi segítséggel és támogatással már alkalmasak a kinti életre. Korábban 28. hét volt a határ, de ma már az orvostudomány sokkal többre képes, meg tud menteni ilyen kicsi babákat is. Bár 24. hétre született baba túlélési esélye országtól, kórháztól függően 30-40%. De egy 27 hetesé például már 90%. Elsősorban a lélegeztetés terén fejlődött sokat a technika, illetve a tüdőérlelő szteroidok terén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen tudom....csak hát ilyenkor még olyan rosszak az arányok....meg az is fura hogy sokszor mondják hogy egyéni kicsit a kifejlődés, és emiatt szerintem azért veszélyes ilyen határokat húzni....de az biztos, hogy azért innentől minden hétten közelebb vagyunk ahhoz hogy egy egészséges kisbabócám szülessen!

      Törlés
    2. Ez így van. Van egyéni mérlegelési lehetőség is. Pl. ha nem biztosak a hetek, akkor 500 gramm és/vagy 30 cm a "határ". De ha egy 23+6-nál születő baba életjelenségeket mutat, és a szülő ezt kéri, akkor nem hinném, hogy az mondják, hogy nem csinálunk semmit. Én is tudok olyan 23. hétre született babáról, akit próbáltak megmenteni.
      És így van, minden nappal nőnek az esélyek.

      Törlés