Keresés ebben a blogban

2014. január 7., kedd

10 hónapos

Ma 10 hónapos az én nagyfiam :))))! Annyira de annyira repül az idő! Tavaly ilyentájt kezdtük bele a kis szobájának a kifestésébe. Most meg itt van Isti, és minden nap szanaszét pakolja a szobáját, huzogatja a fiókokat, felmászik a babzsákra.... 10 nagyon boldog hónap van mögöttünk - és még  remélem nagyon sok vár ránk :).

A kisbaba fejlődése 10-11 hónapos korban

Tíz hónapos korban a kisbaba egyre többet mozog, melynek következtében a tápanyag igénye is jelentősen növekszik. Gyermeked számára úgy tudod biztosítani a megfelelő energiát, szükséges tápanyagmennyiséget, ha napközben rendszeresen kisebb adagokban eteted. A baba gyomra ebben a korban még kevésbé terhelhető. A kis adagok mellett fontos, hogy sokszínűek, változatosak legyenek ezek az ételek. A változatos étrend lehetővé teszi gyermeked számára, hogy minél több ízzel megismerkedjen. Amennyiben azt tapasztalod, hogy az új ételt elutasítja gyermeked, ne keseredj el! Próbálkozz több napon át az új ételek adásával, mert vannak gyerekek, akik sokkal több időt igényelnek bizonyos ételek megkedveléséhez. Hosszú távú pozitív hatásai is lehet a megfelelő étrend kialakításának még pedig az, hogy már ilyen kis korában hozzászokik gyermeked egy egészséges étrendhez.

Bátorítsd, hogy minél több időt töltsön evéssel, amely fejlesztheti koordinációs képességeit, és az önállóságát is. Engedd meg neki, hogy bögréből igyon, kézzel egyen, és próbálkozhasson önállóan a kanalas étkezéssel. Ne felejtsd el mindig megdicsérni, próbálkozásait, ezzel segítesz neki kialakítani a szükséges önbizalmat az önállósághoz.
Egyéb változások ebben az időszakban:
A segítségeddel és támogatásoddal kisbabád lassan kimondja majd az első szavait, és megteszi első lépéseit. Ezeket a mérföldköveket lenyűgöző látni, és azt ajánljuk, mindig tarts a közelben egy kamerát, mivel a beszéd és a járás bármelyik váratlan pillanatban megkezdődhet
Feláll és járni kezd
Az elmúlt pár hónap során a mászástól és rugdosástól a baba lábai megerősödtek és egyre erősebbé válnak. Ebben az időszakban előfordulhat, hogy már önállóan kapaszkodva fel tud állni, vagy meg teszi első kísérleti lépéseit, amelyekhez kapaszkodóként a baba a kezedet, bútort és a falat is használhatja.
Minden baba a saját módján és tempójában fejlődik, semmiképpen ne sürgesd őt, valamint ne hasonlítsd össze más gyermekek fejlődési ütemével. A kisbabád valószínűleg először mindent és mindenkit kapaszkodóként használ majd, az első próbálkozásai során.
  Isti a mozgásban azt hiszem remekül halad, nagyon ügyes, sőt, néha még azt is mondanám, hogy megelőzi a korát. Most igazán a beszédfejlődést várom, és az az izgalmas, mert néha elkap egy-egy papapa, bababa ismétlést, de még nem tudatosan:). Jaj az micsoda érzés lesz, amikor először kimondja, hogy mama!! :))) Amúgy tényleg sokat fejlődik, de ez a korszak azt hiszem kicsit lassabb, egy-egy dolgot tovább gyakorol, mint a 4-5 hónapos időszak. Akkor minden napra jutott valami új. Így is jut minden hétre, de persze ezek nehezebb dolgok is, szóval több idő is kell hozzájuk. Siettetni meg semmit sem szeretnék, mert olyan cuki kisbaba még - de már hamarosan kisfiús lesz inkább, mintsem babás, de hát ez a dolgok rendje - addig is kiélvezek minden percet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése